Midden in het leven

Corry staat midden in het leven. Ze geniet van haar (klein)kinderen, uitstapjes, vakanties en wandelclubje. Haar vader werd ruim 90. Haar moeder is 97 en nog ‘goed bij de pinken’. Maar toch, áls het zover is, wil Corry zelf haar laatste rustplek op een natuurbegraafplaats.

Niet ‘in een rijtje’ op een ‘standaard’ begraafplaats. Ze vindt het een mooie geruststellende gedachte dat een natuurbegraafplek eeuwig is: “Dan hoeven mijn dochters nooit na te denken over grafrechten of het bijhouden van mijn graf.” Corry vindt de Veluwe ‘misschien wel de mooiste regio van Nederland’. Esther vertelt haar over hoe Natuurbegraven Nederland op Heidepol ‘de natuur mooier wil maken’ en over de mogelijkheden van een laatste rustplaats hier.

Onder de paraplu

Tijd voor een wandeling. Door het bos en over de prachtige oude beukenlaan. De regen tikt zacht op hun paraplu’s. Houten boomschijven met namen en data markeren de laatste rustplaatsen. 

Soms met een spreuk. Soms met bloemen. Esther: “Maar als je niet weet dat hier mensen begraven liggen, loop je er al snel voorbij. Heidepol is vooral een natuurgebied om te wandelen, fietsen en tot rust te komen.” Corry luistert aandachtig: “Mooi dat alle plekken op dezelfde manier gemarkeerd zijn. Geen grote stenen, glimmende beeldjes of lantaarntjes. Heel rustig.” Esther knikt: “Geen verschillen in rang of stand. Hier liggen allerlei mensen samen.”

Druppels

Corry en Esther staan even stil op een plek die baadt in bloemen. Op de tulpenblaadjes vallen druppels. Vlakbij klinken zachte stemmen van wandelaars. “Dat mag hier gewoon”, vertelt Esther.

“Als kind hield ik mijn adem in op begraafplaatsen. Hier krijg ik juist lucht. Kinderen zoeken dennenappels. Op mooie dagen zitten nabestaanden in het zonnetje bij de plek van hun dierbare. Dat is toch heerlijk?” Corry heeft wel een voorkeur: “Het bos. Niet in het open veld. Ik hou niet van wind. Lekker beschut bij een dennenboom of berk. Bijvoorbeeld waar die twee berken naar elkaar groeien. Heel mooi!”

Dit is een artikel uit het magazine van Natuurbegraven Nederland.

Vraag het gratis aan: www.natuurbegravennederland.nl/aanvraagmagazine/