Het is goedkoop, begrijpelijk en in je eigen tempo’, aldus internetondernemer Pablo van Klinken, aanbieder van online notarisdiensten. "Laat ik vooropstellen dat je voor een testament uiteindelijk altijd een keer naar de notaris moet. Die handtekening moet daar gezet worden, dat is wettelijk zo geregeld. Maar je testament opstellen dat kun je zelf doen en in je eigen tempo. Er zijn mensen die bij ons aan een testament beginnen en het pas na een half jaar af maken. In die tussentijd hebben ze er al vijf keer aan zitten werken.

Onze site vraagt bijvoorbeeld; ‘hoe wil je dit of dat geregeld hebben?’. Vragen waar je tijd voor nodig hebt om na te denken. Dan leg je het even weg en ga je het nog eens met je vrouw of kinderen bespreken om het daarna alsnog af te maken.”

Sinds 2009 hebben al vele duizenden mensen hun testament online opgesteld. Omdat je veel zelf doet en uiteindelijk maar één keer naar de notaris hoeft is het goedkoper.

Online je testament regelen gaat niet ten koste van de kwaliteit

Maar welke notaris is dat dan? Van Klinken: “Wij werken samen met dertig vooraanstaande notariskantoren in heel Nederland. Dat wil zeggen dat de kwaliteit hetzelfde is, omdat je uiteindelijk bij een echte notaris terechtkomt. Online je testament regelen gaat dus niet ten koste van de kwaliteit. Wij zijn er voor de mensen en de situaties die redelijk standaard zijn en die het ook allemaal prima zelf kunnen - en dus goedkoper. Heb je meer dan zes ton te vererven? Dan kun je beter naar de notaris gaan.”

Kwaliteit, prijs en je eigen tempo zijn duidelijke voordelen, maar helderheid is voor Van Klinken ook een punt. “Heel belangrijk is ook dat zowel de website als de documenten die wij maken in begrijpelijk Nederlands worden gesteld. Zonder te vervallen in Jip en Janneke taal hebben we het juridisch jargon er zoveel mogelijk afgeschraapt. Gangbaar is in Nederland helaas nog steeds dat jij je eigen testament niet kan lezen als je het door een notaris hebt laten opstellen. Dat vind ik slecht, want het is je laatste wil en jij moet begrijpen wat er staat.”