Ons geluksgevoel wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder frisse lucht en daglicht. “Bij veel gebouwen en huizen is hier gebrek aan en is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid”, aldus Marthijn Reekers, architect Daglicht & Binnenklimaat bij VELUX Nederland.

“Dit heeft nadelige gevolgen voor het gebouw, zoals schimmelvorming, en kan gezondheidsproblemen veroorzaken voor de bewoners.

“Daglicht en natuurlijke ventilatie horen geen bezuinigingspost te zijn”

Voldoende daglicht en ventilatie is van groot belang om dit tegen te gaan. Blootstelling hieraan versterkt ons immuunsysteem en maakt ons minder vatbaar voor ziektes. Daarnaast zorgt het ervoor dat een woning ruim en licht oogt, waardoor hij prettiger is om in te verblijven.”

Maatregelen nemen

In Nederland verwaarlozen maar liefst 750.000 huishoudens het leefklimaat in huis, omdat ze moeite hebben met de kosten. Uit het Healthy Homes onderzoek, uitgevoerd door de Duitse Humboldt Universiteit, blijkt dat hierdoor pas actie wordt ondernomen wanneer er symptomen als schimmel te zien zijn.

Helaas is het dan vaak al te laat. Rosemann, Hoogleraar Verlichtingskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven vindt dit verontrustend: “Daglicht en natuurlijke ventilatie horen geen bezuinigingspost te zijn.”

Licht- & luchtadvies

Kennis van licht en lucht is belangrijk. In de regelgeving staat bijvoorbeeld dat het glasoppervlak tien procent van het beloopbare vloeroppervlak moet zijn, maar voor een gezond binnenklimaat zou dit 25 procent moeten bedragen.

Rosemann: “Meer bewustzijn helpt mensen om het probleem voor te zijn. Alleen zo voorkom je gezondheidsproblemen op de langere termijn.”

Video

Bekijk de video hieronder waarin Samantha Pastour vertelt over de positieve effecten op de gezondheid van haar zoon toen zij een jaar leefden in de gezonde, duurzame modelwoning van de VELUX Groep Maison Air et Lumière.