Hoe vier jij de feestdagen?

“Met Sinterklaas gingen wij vroeger met mijn familie dobbelen om cadeautjes. Maar nu de groep steeds groter wordt, hebben wij dit jaar weer lootjes getrokken en gedichtjes gemaakt. Wij eten dan altijd erwtensoep en daarna heel veel gevulde speculaas. Het is ongelooflijk gezellig.

Kerst vieren wij heel traditioneel met mijn familie en de familie van mijn vriend. Ik ben een enorme kerstmuts. Er zijn kerstbomen binnen en buiten, een krans op de deur en heel veel kaarsen. Wij koken veel, wij eten veel en er is lekkere wijn.”

Wat is jouw ultieme geluksmoment?

“Kerst is voor mij echt hét moment om iedereen weer te zien en bij te praten en vooral ook heel veel met elkaar te lachen. Wij zien elkaar door het jaar heen naar mijn idee veel te weinig maar we hebben wel een hele goede familieband. Dan is het fijn om je te verheugen op de Kerstdagen en het samen leuk te hebben. Vooral dat wij allemaal samen zijn en gezond zijn.

Thuis Kerst vieren vind ik het mooist. Wij hebben wel eens een huis gehuurd in de sneeuw, maar dat is niet zo bijzonder als thuis. Juist alle voorbereidingen, het versieren van het huis, het bedenken van wat je gaat koken, dat maakt het ook zo bijzonder.”

Heb jij zelf nog wensen voor de Kerst?

“Ik heb serieus alles wat mijn hartje begeert: een lieve vriend, twee prachtige kinderen, lieve vrienden, een hele fijne familie en heel leuk werk. Ik ben gezond en heb geen zorgen. Dus als ik iets mag wensen voor de Kerst dan is dat meer een gevoel.

Het klinkt een beetje klef en is heel geschikt voor op een tegeltje, maar mijn wens is dat wij allemaal wat meer om ons heen kijken naar mensen die het moeilijk hebben of eenzaam zijn. Dat wij zorgen dat ook zij het goed en gezellig hebben. Breng eens iets lekkers naar mensen in je straat waarvan je weet dat ze het niet zo breed hebben. Als je kinderen uit hun jas zijn gegroeid, kijk dan eens om je heen of er niet iemand is die je heel blij kunt maken met die jas.”

Is dat ook de reden waarom je in 2013 LINDA.Foundation bent begonnen?

“Dat klopt. Ik wilde met het geld, dat ik verdien met ontzettend leuk werk en dat ik niet direct nodig heb, iets terug doen. Toen ik langs de lijn stond bij een hockeywedstrijd van mijn kinderen zag ik al die kinderen met hun beugeltjes, hun mooie jassen en hun nieuwe fietsen. Al die jongens en meisjes kunnen studeren en dankzij het netwerk van hun ouders is er altijd wel een pappa of mamma van een vriendje waar ze stage kunnen lopen. Ze hebben het zo fantastisch goed voor elkaar.

Een op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoe.

Precies in die periode las ik een rapport van de Ombudsman. Een op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoe. Hun ouders kunnen zich al die extra’s niet permitteren. Er is geen geld voor nieuwe kleren en soms zelfs niet voor voldoende eten.

Veel mensen denken dat het wel meevalt om in Nederland op te groeien in armoede, maar het valt helemaal niet mee. Het is heel erg. Je leeft als kind in een isolement. En als ouders, of vaak als alleenstaande vader of moeder, heb je het heel erg zwaar. Dan heb je in november al buikpijn bij het idee dat je niets, maar dan ook niets kunt uitgeven om van Sinterklaas of Kerst iets bijzonders te maken.”

Hoe kan LINDA.Foundation iets veranderen aan die situatie?

“Wij kunnen de armoede zelf natuurlijk niet oplossen. Maar wij kunnen de Feestdagen wel iets mooier maken. Van het geld dat mensen doneren kopen wij cadeaubonnen bij Albert Heijn, Hema, Intertoys en C&A. Die bedrijven helpen op hun beurt ook. Als wij € 500 betalen, krijgen wij bonnen ter waarde van € 650. En vaak zit er ook een bon in van de ANKO kappers. Met al die bonnen kunnen mensen zelf kiezen wat ze willen kopen. Het is echt een extraatje en dat maakt het zo bijzonder.”