Carlein Kiekboom
Hoofdredacteur vtwonen

Familiestuk

“Het interieurdesign van een huis zegt veel over de persoon die er woont. Ik hou zelf erg van persoonlijke items en heb er veel verzameld. Hun kenmerk is dat ze allemaal een eigen verhaal hebben. Een voorbeeld is de oude, Scandinavische tafel die van mijn vader is geweest en die al verschillende verhuizingen heeft meegemaakt. Een echt familiestuk, en hij is nog steeds prachtig. Dat een huis een plek is om je thuis te voelen en waar met vrienden of familie lekker kan worden geleefd, is voor iedereen belangrijk.

Woontrends

“De trends in wonen en design volgen elkaar niet zo snel op als in de mode. Maar natuurlijk spelen er wel verschillende trends.

Een ervan is de opmars van de tiny little houses en het creatief omgaan met kleine ruimtes. Het is een gevolg van de verstedelijking en het feit dat mensen dichter op elkaar wonen.

Een andere trend is groen, zoals de toepassing van de kleuren en vormen van bladeren en bloemen uit de natuur die je veel terug ziet in grafische prints en botanische urban-jungle-thema’s. Tuinen vormen steeds meer het verlengstuk van huizen en worden sfeervol ingericht met buitenkeukens, lange eettafels en loungehoeken.

De keuken en DIY

“In huis is de keuken vaak de meest geliefde centrale ruimte omdat er veel gebeurt. Het is hierdoor geen statische plek maar een deel dat leeft. Dé reden waarom de leefkeuken nog steeds hip en happening is.

Omdat de budgetten voor het huis natuurlijk eindig zijn maar mensen wel graag unieke items in hun interieur willen, zien we de trend van do it yourself (DIY) veel. Het is ook hartstikke leuk om zelf een kast of tafel te maken.”

Duurzaam wonen

“Bij de keuzes die we maken in wonen en design is duurzaamheid steeds meer top of mind. We zien het terug in de bouw van huizen, in productontwikkeling en in het hergebruik van materialen. De verhalen achter (design)meubels en hoe en waar ze zijn gemaakt worden daarbij ook steeds belangrijker.”

Verbouwen of verhuizen

“Nu de huizenmarkt weer aantrekt kiezen mensen weer voor verbouwen. Zelf ben ik er echt dol op. Binnenkort verhuis ik met mijn man en kinderen naar een oud herenhuis waarvan in ieder geval de tweede verdieping stevig moet worden aangepakt.

Ik zie altijd de potentie in ruimtes en vind het heerlijk om er wat moois van te maken.

“Je interieur is het verlengde van wie je bent, het zegt veel over een persoon”

Met vtwonen willen we mensen inspireren en helpen een persoonlijke stijl te ontwikkelen. Dat doen we via veel kanalen. Ook met drie televisieprogramma’s. Een daarvan is Verbouwen of Verhuizen, waarin deelnemers dankzij een make-over wél weer in hun woning willen blijven.”

Tips bij verbouwen

“Een belangrijke tip is om eerst de goede punten van een huis in kaart te brengen. Van daaruit werk je verder. Een oude houten vloer is vaak een ontzettende sfeermaker en mooi om intact te houden.

Als er juist sfeer ontbreekt kunnen elementen zoals een oude houten schuifdeur het warmer maken. Interieur draait om een goede indeling, eenheid en balans. Dat bereik je door te beginnen met het grote plaatje van het huis, een goede basis, in plaats van met de kussentjes op de bank.”

Inspiratie in vtwonenhuis

“Omdat er zo ontzettend veel keuze is in wonen en design, is het altijd goed om eerst inspiratie op te doen. Ook dit jaar kun je een bezoekje brengen aan de vtwonen & designbeurs in de RAI begin oktober.

Bezoekers vinden er verschillende participanten en kunnen een kijkje nemen in de designhal, de verbouw&klushal en de vtwonenhal. Ook is er een afdeling waar je woonitems kunt kopen.

Inspiratie opdoen op de beurs is daarnaast mogelijk in het vtwonenhuis. In acht verschillende ruimten -waaronder een kinderkamer, badgedeelte en living- brengen we een mix van woonstijlen.

Deze variëren van basic, industrieel, design, klassiek, romantisch en landelijk tot vintage. Elke kamer heeft zijn eigen sfeer, maar ze hebben wel allemaal de herkenbare vtwonen-uitstraling.

Uiteraard zien we er de al eerder genoemde woontrends terug, zoals het gebruik van groen. Het huis biedt ook inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Er is zelfs een tiny little house. Daarmee is er voor iedereen wat te beleven.”