De oorlog overleefd, nu de winter nog

“We maken ons ernstige zorgen over de situatie van vluchtelingen die soms al voor het zesde achtereenvolgende jaar een koude winter tegemoet gaan.” De temperatuur daalt in de Bekaa-vallei in Libanon, waar de Syrische vluchteling Saleh met zijn vijf kinderen in een geïmproviseerde tent verblijft. Met temperaturen die dalen tot wel 12 graden onder nul, zijn de wintermaanden extra zwaar. “Zonder brandstof, matrassen en dekens overleven we dit niet.”

Samen met zijn hoogzwangere vrouw Amal ontvluchtte Saleh vier jaar geleden het aanhoudende geweld in zijn geboorteland Syrië. Zonder warme kleren, zonder persoonlijke bezittingen en zonder speelgoed voor hun kinderen kwamen zij aan in het vluchtelingenkamp Dilhamye in Libanon.

Op nieuwjaarsdag beviel Amal van haar drieling. Het was een zware bevalling en enkele dagen later overleed Amal. Ook haar zoontje Khalid, één van de pasgeboren drieling, overleefde niet. Vader Saleh worstelt zichtbaar met dit grote verlies. Bovendien staat hij plotseling alleen in de zorg voor zijn familie. Vooral de winters in de geimproviseerde tent zijn zwaar voor het jonge gezin.

Warmte eerste prioriteit in vluchtelingenkampen

UNHCR werkt hard om de vluchtelingenkampen winterklaar te maken.“Het belangrijkste is dat we onszelf warm houden,” zegt Saleh. UNHCR hielp hem eerder al met noodzakelijke bijvoeding waardoor zijn jongste kinderen konden aansterken. Ook gaf UNHCR dekens, een grotere tent en een kachel. “Zonder dat hadden wij niet kunnen overleven.”

De Syrische Saleh moet zien te overleven in de kou

Wereldwijd ‘boots on the ground’

UNHCR is wereldwijd de leidende organisatie voor (nood)hulpverlening aan vluchtelingen, en coordineert al 65 jaar wereldwijd hulpacties om vluchtelingen te beschermen. “Onze 10.000 medewerkers werken in 127 landen om mensen op de vlucht veiligheid te bieden. In grote steden, maar ook in verafgelegen, gevaarlijke gebieden”, zegt Saskia Baar.

“Onze noodhulp richt zich op huisvesting, voedsel, kleding, medische zorg en toelages om brandstof te kopen. Kortom, alles wat je nodig hebt om te overleven als je gedwongen huis en haard achter je moet laten. Daarnaast helpen wij mensen op de langer termijn een beter bestaan op te bouwen en terug te keren – als de situatie veilig genoeg is en zij dat willen – naar hun land van herkomst.“

Help mee om vluchtelingenkampen winterklaar te maken

Voor vluchtelingen als Saleh en zijn gezin is het van levensbelang dat er nu hulp wordt geboden. Help UNHCR om ook dit jaar de vluchtelingenkampen winterklaar te maken. Geef direct voor winterkleren, warme dekens en kachels. Of doneer op: http://doneer.unhcr.nl/winter