“Dankzij die bonnen kunnen ouders even hun zorgen vergeten en samen met hun gezin Sinterklaas en Kerst vieren”, vertelt Linda de Mol. “Het gaat echt om een extraatje. En het mooie is dat ze zelf kunnen beslissen wat ze ermee doen.”

Even zonder zorgen

“Wij krijgen heel veel briefjes van mensen die ons bedanken. Een moeder schreef dat ze met twee kinderen moest leven van netto € 60 per week. Daar konden ze net van eten en soms ook net niet. Al in november had ze buikpijn bij het idee dat ze haar kinderen niets kon geven voor Sinterklaas of Kerst.

Meedoen met lootjes trekken op school, waarbij ieder kind dan een cadeautje voor een ander koopt ter waarde van € 5 was uitgesloten. Dat bedrag stond gelijk aan twee of drie dagen eten. Toen ze die cadeaubonnen kreeg, viel er een last van haar af. Haar kinderen konden meedoen op school met de Sinterklaasviering en ze kon een feestmaaltijd maken met Kerst. Ze was even zonder zorgen.”

Een arm om de schouder

“Een moeder vertelde dat voor haar de telefoonkaart zoveel had betekend. Haar zoon lag in het ziekenhuis. Ze kon het zich niet veroorloven om iedere dag met de bus naar hem toe te gaan en bellen was ook te duur. Dankzij die telefoonkaart konden ze elkaar in ieder geval iedere dag bellen. Dat maakte het voor hen al een stuk minder moeilijk. Het voelde alsof iemand een arm om hun schouders had geslagen in juist die hele moeilijke periode. Ze stond er even niet alleen voor.”

Een onbezorgde laatste Kerst

“Wat ik ook nooit zal vergeten is de mail die ik kreeg van een vader die heel ernstig ziek was. Hij wist dat het zijn laatste Kerst zou worden. Behalve dat hij zo ziek was, waren er ook grote financiële problemen. Hij schreef dat hij ongelooflijk dankbaar was dat zijn laatste Kerst met de Kinderen op zo’n fijne manier gevierd kon worden. Daar ben ik echt dagen van slag door geweest. Dat je zo’n verschil kunt maken in iemands leven, dat besef je dan pas.”

Het kan iedereen gebeuren

“Je denkt dat het jou niet zal overkomen. Maar het kan ons allemaal overkomen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het verhaal van een alleenstaande vader met twee jonge kinderen. Hij had een goede baan en er waren geen financiële zorgen. Maar toen verliet zijn vrouw in overspannen toestand het huis.

Zijn twee zoons waren nog jong en iedereen was natuurlijk van slag. Om voor zijn zoons te kunnen zorgen, heeft hij zijn baan opgezegd. Na een tijdje konden ze het financieel niet meer redden. Toen heeft een hulpverlener contact opgenomen met LINDA.foundation en gevraagd of zij in aanmerking konden komen voor het bonnenpakket.

Met die bonnen konden ze even hun zorgen vergeten. De kinderen kregen nieuwe kleren, er was geld voor een cadeautje en ook de Kerst kon gevierd worden. De vader was zo ontzettend blij dat hij een doosje Merci had gekocht en op de redactie langskwam om ons persoonlijk te bedanken. Zo lief!”