“Ik kan wel genieten van de feestdagen. Maar het échte kerstgevoel is een beetje verdwenen met het overlijden van mijn vader, 21 jaar geleden. Hij was in mijn jeugd de spil tijdens kerst en degene die het hele huis versierde. De klaptafels die bij ons thuis aan de wanden hingen werden dan uitgeklapt zodat de woonkamer één grote eettafel werd, zó bijzonder.

 

Ik word altijd een beetje melancholisch met de feestdagen

 

Met de feestdagen word ik op de een of andere manier altijd een beetje melancholisch. Het is een moment waarop ik extra stilsta bij de mensen in mijn omgeving die het moeilijk hebben.”

Stuffed turkey

“Ik hou van uitgebreide kerstdiners en ik ben dol op koken. Duik ik zelf de keuken in, dan vind ik het geweldig om een stuffed turkey te maken, compleet met zelfgemaakte cranberrysaus en compote. Of een chateaubriand, een lekkere boeuf bourguignon of wild. Al heb ik tegen konijn een antipathie.

We kregen het vroeger thuis als mijn vader het maakte voor kerst en ik heb het altijd zielig gevonden. Met de feestdagen mag voor mij een lekker glas merlot, en met oud en nieuw een glas champagne, niet ontbreken. Maar echt onmisbaar zijn natuurlijk vrienden, familie en mijn beste vriend met wie ik samenwoon. We zijn onafscheidelijk.”

Klantvriendelijkheid en gastvrijheid

“Ik heb veel ervaring met werken in de horeca en heb er vroeger ook een opleiding in gevolgd. Het is typisch een vak dat in je bloed zit. Was ik niet doorgebroken als zanger, dan had ik vast al jaren in de branche gewerkt. Ik heb er oog voor en vind het bijvoorbeeld heel leuk om concepten te ontwikkelen, zoals het hamburgerrestaurant dat ik ga opzetten.

Kort geleden ben ik in het buitenland inspiratie gaan opdoen voor lekkere en wat exclusievere burgers, dat was fantastisch. Eten moet natuurlijk sowieso heel goed zijn.

Uiteraard geldt dat ook voor alles wat we serveren in Blushing. Daarnaast is klantvriendelijkheid ontzettend belangrijk. In sommige restaurants zie ik dat nog wel eens mis gaan. ‘Ga wat anders doen’, denk ik dan, ‘als je dit niet leuk vindt’. Mensen moeten zich welkom voelen.

In de horeca toon je altijd een glimlach en neem je problemen niet mee naar het werk. Klanten moeten het heerlijk en gezellig hebben, dus ontvang je ze leuk, begeleid je hen naar hun tafel en zorg je dat ze zich thuis voelen. Daar trainen wij onze mensen op en ik ben ook enorm trots op hoe mijn team gastvrijheid oppakt.

Er is een tijd geweest dat klanten bij ons moesten bestellen aan de bar, maar dat heb ik eruit gegooid. Te onpersoonlijk, vind ik. Als ik zelf uit ben, wil ik ook graag worden geholpen aan tafel door een leuke meid of jongen.”                

Kerst in Gordons horeca

“Een paar weken voor kerst kleden we de zaken in Amsterdam en Blaricum weer aan voor de feestdagen en zorgen we er samen met Rivièra Maison voor dat het er gezellig en warm uitziet, met een goede sfeer. Ook passen we de gerechten aan op het seizoen. Zo vind je bijvoorbeeld een lekkere sandwich op de kaart met wilde paddenstoelen en truffelmayonaise.

In onze vestiging in Blaricum komen op de dag voor kerst eenzame ouderen een broodje bij ons eten. Verdeeld over drie shifts zitten er dan zo’n honderd mensen bij ons. Wat ik heel leuk vind, is dat er dan ook een Charles Dickens-achtig koortje kerstliederen zingt. Het is heel sfeervol om die liedjes live door de zaak te horen klinken.

Als ik mijn mooiste kerstherinnering moet noemen, dan moet ik toch weer meteen aan vroeger denken. Aan de tijd toen ik een jaar of elf, twaalf was en we kerst vierden in dat Amsterdamse huisje met het hele gezin. Met kerst zat er soms wel dertig man aan tafel te eten, dat vergeet ik nooit.”