“Ik hou van smart cooking en probeer altijd gerechten te bedenken die na wat voorbereiding op het moment zelf eenvoudig en snel zijn af te maken. Met kerst zal er wat meer inspanning nodig zijn, maar ik raad mensen aan vooral niet de sterrenkok uit te hangen.

Het belangrijkst is dat je je tijdens de feestdagen zo veel mogelijk kunt concentreren op je gasten en op gezelligheid”, vindt chefkok Julius Jaspers. Er staan verschillende kookboeken op zijn naam -in maart komt Groente van de bbq uit- en hij was onder meer te zien in Masterchef en Topchef.

Culinair diner

Kerst is dit jaar voor hem een family affair, zegt hij. Op kerstavond roert Jaspers in de pannen voor zijn grote schoonfamilie, al is hij dan al een dag bezig geweest met voorbereidingen om stevig uit te kunnen pakken.

“Mijn ideale diner begint met iets kouds zoals een terrine, misschien wat garnaaltjes of paling. We gaan verder met een warm gerechtje; een stukje vis in een beurre blanc. Als hoofdgerecht kies ik voor een braadstuk; bij voorkeur langzaam gegaard rund met bijvoorbeeld spruitjes, kastanjes, appel en cranberry’s en natuurlijk een mooie saus. De volgende gang is een kaasplateau, en als afsluiter lijkt me mousse of ijs van citroen of bijvoorbeeld zanddeeg met lemon curd en meringue een optie.”

Trends

Jaspers heeft de passie voor koken meegekregen van zijn moeder, die culinair journaliste was. “Daardoor aten we in de zomer wel eens anderhalve week hazenrug omdat ze daarover schreef en er foto’s van moesten worden gemaakt. Ze kon fantastisch koken en met kerst aten we altijd wild, eend bijvoorbeeld.

Eén van de trends die je nu bij mensen thuis ziet, is dat ze steeds vaker kiezen voor duurdere producten zoals kreeft, zalm en ossenhaas. Daarnaast komt er in de Nederlandse huishoudens meer gebraad op tafel, én: we eten bewuster en gezonder.

Een trend onder chefkoks is het principe keep it simple; er liggen niet te veel ingrediënten op het bord, niet én een crunch én een gelletje. Eten moet vooral heel lekker zijn.”

Een goede gastheer houdt ook rekening met vegetariërs

Kerstgerecht

Een van de vragen die Jaspers stelt als hem om culinair advies wordt gevraagd, is of de gasten vrienden of familie zijn. Bij familie is er vaker sprake van tradities terwijl je bij vrienden wat losser kunt zijn, zegt hij, hetgeen kán bepalen wat je op de borden tevoorschijn tovert.

“Vrienden kun je bijvoorbeeld mijn recept met kip, slagroom en witte wijn voorschotelen; het ziet er niet spectaculair uit, maar het is heerlijk en echt comfort food. Komt er familie, dan kun je voor een stuk gebraad gaan. Heb je budget, kies dan voor ribeye. Lekker met bearnaisesaus.”

Een goede gastheer houdt ook rekening met vegetariërs, vindt Jaspers. “Je kunt een lekkere risotto met paddenstoelen maken. Een culinair diner hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn, als het maar verzorgd is. Maak vooraf een draaiboekje; dan ben je voorbereid en loopt alles als een zonnetje.”