Een mooie bier&food combinatie geeft een ware smaaksensatie terwijl het in combinatie met wijn meer om de nuances gaat. Vervang die wijnfles tijdens de feestdagen eens voor bier. En bij de oliebol heb ik nog een biermatch made in heaven dus de champagne tijdens de jaarwisseling kan ook plaatsmaken voor bier.

De bier&food tips

De smaak van granen, hop en de gist in combinatie met het koolzuur en alcoholpercentage interacteren allemaal met het gerecht. Dit kan het combineren van het juiste bier bij het eten nog best complex maken. Wijn heeft bovendien tannines waardoor na iedere slok de zuren je smaakpapillen op de tong reinigen.

Bier heeft met uitzondering van een aantal stijlen geen zuur waardoor je smaak bij een onjuiste bierkeuze al snel verzadigd raakt en je niet veel meer proeft.  Toch is er een aantal zeer handige tips te volgen waardoor je al snel een mooie symbiose krijgt tussen bier en eten:

  • Gerechten met frisse smaken zoals zuur bijvoorbeeld een salade met vinaigrette combineert perfect met een Geuze, Lambiek of Vlaams oudbruin bier.
  • Een vettig gerecht zoals de gourmet of vlees fondue met veel sauzen combineer je met een hoppig blond bier zoals Jopen Mooie Nel (IPA), een pils, de Hertog Jan Pilsener of een Saison, de Brand Saison. De hopbitterheid en het koolzuur snijdt op je tong het vet weg en zorgt ervoor dat je de smaak van het vlees goed kunt proeven.
  • Een mooi stuk rood vlees zoals een biefstuk, varkenshaas of tournedos of een mooie beenham uit de oven wordt perfect versterkt met een mooi donker bier zoals een Westmalle Dubbel, Leffe Dubbel of La Trappe Dubbel. De zoete gebrande mouttonen versterken de zoete smaaktonen van het vlees en zorgen dat je nog lang in de nasmaak van het bier en het gerecht kunt nagenieten. Hoe sterker gebrand of gegrild het gerecht is hoe krachtiger de gebrandheid van het bier. Een gerstewijn zoals een Hertog Jan Grand Prestige is de beste keuze bij een stuk wild van de gril.
  • Een zacht gegaarde witvis vraagt om een zacht, rond bier met weinig hopbitterheid. Zo ondersteunt het bier de zachte, ronde subtiele smaken van de vis. Een mooie combinatie is een tripel, de Texels Tripel of Gouverneur Tripel.
  • De desserts in combinatie met bier is een waar feest. Kies bij een chocolade mousse of een chocoladetaart een winterbier zoals de Duits&Lauret Winterstout, Gulpener Wintervrund, Delirium Christmas of een vatgerijpte Hertog Jan Grand Prestige. Door rijping op vaten wordt het bier zachter, ronder en intenser van smaak in de zoete, moutige tonen. Dit geeft je een prachtige chocolade beleving. Een fruitig dessert met kersen of ander zoet fruit combineer je zonder twijfel met een fruitbier of kriekenbier zoals de Liefmans Kriek.

Bier bij de oliebol

Tijdens de jaarwisseling schieten de champagnekurken de lucht in. Het is mooi om te weten dat er ook heel veel champagnebieren bestaan. Dit zijn hoog alcoholische bieren waarbij voor de vergisting een champagnegist is gebruikt. De smaak heeft iets weg van bier en wijn, een hele aparte en bijzondere ervaring.

Drink in plaats van champagne eens een Deus of een Malheur Brut! De perfecte combinatie met de traditionele oliebol met krenten is een quadrupel die zoet fruitig is en hoog in alcohol bijvoorbeeld de La Trappe Quadrupel.

Het juiste bierglas

Tot slot valt of staat de smaakbeleving van het bier bij de keuze van het bierglas. Drink alleen pils uit een pilsglas. Schenk een blond, dubbel of quadrupel dus niet in een pilsglas. Met name bij een donker bier is een wijd uitlopend glas aan de bovenzijde belangrijk om het aroma te laten ontsnappen.

In een pilsglas kunnen de aroma’s het glas niet uit waardoor je veel minder proeft van het bier. Een doodzonde is al helemaal om het bier rechtstreeks uit een flesje te drinken. 80% van de smaak van een bier komt voort uit het aroma. Als je dat niet kunt ruiken, proef je het bier dus ook niet. Beschik je niet over het juiste bierglas, pak dan een wijnglas.