Reizen en de wet

In de EU gelden basisregels voor reizen met dieren. Voor hond, kat en fret is een chip, een EU dierenpaspoort en een geldige, minstens drie weken oude vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) verplicht. Dieren kunnen vanaf 12 weken een rabiësvaccinatie krijgen. In veel landen, waaronder Nederland, Duitsland, België en Frankrijk, moeten ze daarom minimaal 15 weken oud zijn om het land in te mogen: 12 weken plus 3 weken wachttijd. Buiten de EU kunnen de eisen anders zijn. Soms is een bloedtest nodig en is er daarna een lange wachttijd.

Voor andere diersoorten kunnen de regels per land verschillen. Vaak mogen ze mee, soms zijn er regels in verband met besmettelijke dierziekten. Check voordat je definitieve plannen maakt dus eerst de eisen van het vakantieland én alle landen waar je doorheen reist! Overleg ook met je dierenarts.

Gezond blijven op vakantie

Uw huisdier gaat mee op vakantie. Maar hoe zorg je ervoor dat je dier gezond weer thuis komt? Zorg naast de verplichte rabiësvaccinatie voor de ‘standaard’ vaccinaties zoals tegen parvo, hondenziekte of kattenziekte. Ook bescherming tegen de Ziekte van Weil is belangrijk op vakantie, zeker als er gezwommen wordt.

Daarnaast kan je hond (en soms ook kat) in het buitenland in aanraking komen met aandoeningen als Babesiose, Ehrlichiose en Leishmaniasis. Deze ziekten geven vaak vage klachten zoals slecht eten, koorts of gewrichtspijn. Ze worden soms laat opgemerkt en sommige klachten verschijnen pas lange tijd na de reis. Ook hartworm en ‘Franse hartworm’ (eigenlijk een longworm) kunnen op de loer liggen. En die zijn even naar als ze klinken!

Beestjes

Veel ziekten worden overgebracht door beestjes zoals teken, zandvliegen, vlooien en muggen. Daar moet je het dier dus tegen beschermen. Overleg altijd voor de reis met je dierenarts welke ziekten er voorkomen in je vakantieland en hoe je je dier daar het beste tegen kunt wapenen. Voorkom dat je dier vervelende souvenirs mee naar huis neemt….

Een dier uit het buitenland

Wil je een zwerfdier uit het buitenland adopteren via een stichting? Zo’n dier kan óók besmet zijn met dergelijke ziekten. Vraag daarom of de stichting daarop test, zodat je later niet met problemen en medische kosten te maken krijgt. En is zijn gedrag stabiel genoeg om prettig te kunnen leven in ons drukke land? Chip, dierenpaspoort en een geldige rabiësvaccinatie zijn natuurlijk verplicht.

Komt u op vakantie in de verleiding om zelf zo’n zwerver mee te nemen? Uit bovenstaand verhaal weet je dat dit vaak niet haalbaar, niet verstandig en soms zelfs gevaarlijk is. In het buitenland kan hondsdolheid voorkomen, en omdat het gaat om een dodelijke ziekte die ook op mensen kan worden overgedragen is het onverantwoord om daar risico’s mee te nemen. Steun liever een plaatselijke hulporganisatie zodat deze de situatie ter plekke kan verbeteren.

Meer over reizen met dieren, invoereisen en dierziekten in het buitenland lees je op www.licg.nl.

Het LICG geeft betrouwbare informatie over het houden van huisdieren. Op de website van het LICG vind je huisdierenbijsluiters van veel dieren en heldere praktische informatie.