Als ik aan kom bij het huis van Betsie word ik welkom geheten door de blije border collie, Xemby. In de duiventil, verstopt tussen de klimop, hoor ik de tortelduiven gezellig koeren.

“We hebben Xemby net,” vertelt Betsie als zij de aardbeientaart aansnijdt en koffie inschenkt in haar uitgestrekte tuin. “Het is zo fijn om haar om mij heen te hebben. De kinderen zijn alle drie inmiddels uitgevlogen en na de dood van onze vorige hond kwam er niets meer uit mijn handen. Het gemis was zo groot.”

Irene, de melkgeit

Betsie is opgegroeid met dieren; honden, kippen, geiten, pony’s en konijnen. Haar eerste huisdier was een witte geit, die zij als lammetje op haar zestiende kocht van haar eerste verdiende salaris. Toen ze voor het eerst meedeed aan een wedstrijd won ze ‘slechts’ de tweede prijs.

Hevig teleurgesteld vroeg zij aan de jury waar het aan lag. Wat bleek? De geit was tweeslachtig, waardoor zij er niet mee kon fokken. Uiteindelijk kon Betsie haar melkgeit Irene omruilen voor een andere geit waar ze veel wedstrijden mee heeft gewonnen.

“Die geit heb ik twaalf jaar gehad en zij heeft in één jaar tijd vier lammetjes geworpen,” vertelt Betsie, terwijl ze trots haar prijzenkast toont. Zij heeft lang geiten gehouden, maar tijdens de uitbraak van mond-en klauwzeer zag ze het niet meer zitten. Wekelijks stonden de mannen met witte pakken op de stoep om haar geiten te ontruimen.

“Ik vond het verschrikkelijk toen mijn dieren weg werden gehaald en besloot te stoppen met mijn geiten. Ik ben na verloop van tijd Franse hangoren gaan houden in plaats van geiten. Dat zijn net honden en zo aanhankelijk.”

Secuur

De zorg en liefdevolle aandacht die zij voor haar allereerste geit had, heeft Betsie nog dagelijks voor haar grote schare aan dieren. Naast de hond Xemby verzorgt zij inmiddels een kooi vol zangkanaries, lachduifjes en Franse hangoren. In de wei aan het einde van de tuin dartelt het pasgeboren veulentje rond onder toeziend oog van haar moeder. De man van Betsie houdt zeven Amerikaanse mini paardjes waarmee hij ook fokt.

“Iedere dag borstelt hij ze en zorgt dat ze er op en top uitzien. Dat is prachtig om te zien. Zelf vind ik het heerlijk om te zien dat mijn dieren mij herkennen,” zegt Betsie, terwijl zij haar konijnen laat zien. Hond Xemby steekt enthousiast zijn kop in de hokken om ze één voor één te begroeten. De stal ruikt fris en alle voeder- en drinkbakjes zijn heel schoon.  Als ik dat opmerk, zegt Betsie:

“Ik ben heel secuur op de verzorging van mijn dieren. Mijn dieren mogen niet vies zijn. Dat hoeft ook helemaal niet.  Ik verschoon het water soms wel twee keer per dag. Als het heel heet is, doe ik ijsklontjes in hun waterbak. Ik nooit ziektes bij mijn dieren.”

Goede conditie en glimmende vachten

Kortom, alleen maar het beste voor haar dieren. Dat geldt ook zeker voor hun voeding. Toen de konijnen van Betsie bleven verharen, kon zij noodgedwongen niet mee doen aan een show. Via via kreeg zij te horen over de goede resultaten die andere fokkers met Garvo voer behaalden. Zij probeerde het voorzichtig uit op haar konijnen.

“In het begin heb ik het oude voer gemengd met het nieuwe, zodat ze eraan konden wennen. Al gauw zag ik ook resultaat. De konijnen kwamen veel sneller door de verharing heen. Inmiddels gebruik ik het voer voor alle dieren. De paarden hebben er een nog betere conditie van gekregen en hun vacht glimt. Ook zij komen goed door de verharing heen, waardoor we mee kunnen doen aan shows. ”

Lage dierenartskosten

Hoewel sommige voerproducten duurder zijn dan gemiddeld, vindt Betsie het de prijs waard. “De dieren hebben een hele goede conditie en zijn haast nooit ziek, waardoor ik weinig geld hoef uit te geven aan dierenartskosten.” Als haar dochter, Mariska, spontaan langskomt met haar hond Marley, een rhodesian ridgeback, vertelt zij enthousiast dat ook zij is overgestapt op het voer van Garvo.

“Op een ander voer was zijn ontlasting veel minder stevig en raakte hij nooit verzadigd. Dat is nu anders. Sinds onze katten het nieuwe voer krijgen, verharen ze ook een stuk minder.”

Bij het afscheid vraagt Betsie of ik interesse heb in een tortelduifje. “Het is een jonkie en ik zoek nog een goed huis.” Thuis wachten drie kinderen, cocker spaniel Pip, cavia Roosje en hamster Lola op mij. Ik hoef niet lang na te denken.  En zo zit ik een half uur later op weg naar huis met ons allernieuwste huisdier in een doosje op de grond. Wat een heerlijke dag!

Wat anderen over Garvo zeggen? Kijk dan op www.garvo.nl/mijnhuisdier