Dieren. Ik ben er mee opgegroeid. Van onze eerste hond Bas, een basset, tot een heuse slakkenverzameling en ieder jaar zelf kikkerdril in de sloten vangen. Nu met mijn eigen kinderen ontbreken de huisdieren uiteraard ook niet: onze cocker spaniel, Pip, moet de aandacht delen met cavia Roosje en hamster Lola. Vandaar dat ik de uitnodiging van Garvo graag aanneem om hun bedrijf te bezoeken en op een dinsdagochtend vroeg vanuit Den Haag richting Drempt in de Achterhoek rijd.  

Hart voor dieren

Henkjan Garretsen, vijfde generatie en commercieel directeur, staat mij twee uur later al hartelijk op te wachten. Al gauw komt het gesprek op de bijzondere geschiedenis van vijf generaties ondernemers. Van bakkerij, boerderij, molenaar en kolenhandel tot de bouw van de eerste graansilo in 1959. Toen in 1970 de eerste korrelpers installatie met hamermolen werd aangeschaft, begon Garvo met de productie van hondenbrokken en kippenkorrels. Niet veel later volgde ook de productie van duivenvoeders. Sindsdien heeft Garvo zich gespecialiseerd in 300 soorten hobbyvoeders.

“Het welzijn van mens en dier heeft hier altijd centraal gestaan,” vertelt Henkjan. “Wij hebben een passie voor dieren en dat is al begonnen met onze boerderij. Wij zijn ervan overtuigd dat de gezondheid van een dier samenhangt met de juiste voeding en de relatie met zijn baasje.

Het welzijn van mens en dier heeft hier altijd centraal gestaan.
 

Ons voer activeert onder andere de darmen. De darmen van het dier moeten zelf aan de slag om waardevolle voedingstoffen te benutten. Wij maken ook niets wat we niet aan onze eigen dieren geven. Sterker nog; ons geperst hondenvoer hebben wij getest op onze beagles Ranger en Rover.

Zij hebben nooit vachtproblemen gehad en hun stoelgang is altijd goed geweest. Zelf heb ik tien jaar Nederlandse sabbelpootkrielkippen gefokt. Met mijn kip Sunny werd ik mede dankzij onze voeders binnen twee jaar Nederlands kampioen.”

Alles staat met elkaar in verbinding

Tijdens het gesprek stapt vader en directeur Herman ook nog even binnen. Ik vraag hem wat het geheime ingrediënt is van de voeders. “Mensen denken vaak dat voer de oplossing is voor alle problemen van hun huisdieren, maar alles staat in verbinding met elkaar.

Laatst vroeg een duivenliefhebber om voederadvies vanwege coli-probleem bij zijn duiven. Ik vroeg hem in wat voor gemoedstoestand hij bij zijn duiven aan het einde van de dag zat. Ik vroeg hem in wat voor gemoedstoestand hij bij zijn duiven aan het einde van de dag zat. Hij vertelde dat hij volledig leeg was door de stress op zijn werk. Ik liet hem inzien dat de duiven dat gevoel overnemen.

Wat ik met dit voorbeeld wil zeggen, is dat als een product goed is, je er niet teveel aan moet tornen. Dat geldt voor onze voeders. Daarnaast gaat het ook het om dingen doen vanuit betrokkenheid, met aandacht en een open hart, dat maakt het verschil.”

Tijdens de rondleiding wat later op de ochtend door de fabriek valt het mij op hoe droog en schoon de fabriek ruikt. Verschillende geuren komen mij tegemoet zoals rozemarijn en munt. Op de zakken zie ik ingrediënten staan als cedernoten, weegbree en paardenbloem.

“Wij gebruiken alleen natuurlijke gewassen, grondstoffen en kruiden voor onze voeders. Maïs, tarwe, gerst, chiazaad, erwten en ga zo maar door– het moet allemaal in harmonie met de natuur worden geteeld en op de juiste wijze worden bemest.”

Strenge kwaliteitseisen

Om dit te garanderen heeft Garvo een specifiek eisenpakket samengesteld, die strenger is dan wettelijk en voor de protocollen noodzakelijk. Het productieproces is volledig geautomatiseerd zodat de kans op fouten minimaal is.

In één van de ruimtes van de fabriek laat Henkjan zien dat elke zak voeder een uniek chargenummer krijgt, waardoor productiedatum en productiepartij te traceren zijn. “Wij bewaren van alle grondstoffen en van elke partij voeders een steekproefmonster. Komt er een vraag of opmerking over de kwaliteit, dan kunnen wij snel een analyse maken en antwoord geven.”

Als wij aan het einde van de ochtend terugkeren van de rondleiding komt moeder en adjunct directeur Janine Garretsen ook nog gauw een praatje maken. Op tafel staat een broodtrommeltje voor mij klaar – ik was mijn lunch thuis vergeten - met versgebakken brood, een appel en een banaan. Voor mij de perfecte illustratie van wat het geheime ingrediënt is van dit familiebedrijf.

 

Meer weten over dit familiebedrijf? Ga naar www.garvo.nl